Εδώ… με τίτλο από τραγούδι των αγαπημένων Flight of the conchords, με όση έμπνευση υπάρχει, με κοσμήματα από τα πιο τρελά υλικά, με φωτογραφίες, με δικά σας σχόλια, με ό,τι άλλο προκύψει στην πορεία.
Μανία μου: να αλλάζω την χρήση των αντικειμένων. Εσύ βλέπεις καπάκι, εγώ κολιέ!

Thursday, October 17, 2013

Πώς φτιάχνουμε καλούπια σιλικόνης: προβλήματα

Όλα ξεκίνησαν με μια καρφίτσα: ένα καπάκι από γυάλινο μπουκάλι, που είχε μια φίλη, με μια εικόνα και κάτι από πάνω σκληρό και διάφανο.

Έψαξα, δοκίμασα δεν ήξερα τι ήταν. Κάποια μέρα μια κυρία μου είπε “υγρό γυαλί, έτσι θα το βρεις”. Έτσι ξεκίνησαν τα περισσότερα! Δύσκολο υλικό, δύστροπο. Θέλει να ακολουθείς ακριβώς της οδηγίες του, να λαμβάνεις τα απαραίτητα μέτρα για πρόληψη ατυχημάτων. Έχω δοκιμάσει δύο μάρκες. Η μια, η πρώτη που πήρα, ήταν κάπως πιο κίτρινη και λίγο πιο αραιή. Η δεύτερη, βγάζει πολλές φυσαλίδες (που καταπολεμόνται με διαλείμματα και αναπτήρα), είναι ολόλευκη.
Γενικά όταν ακούω ότι κάτι είναι δύο συστατικών και θέλει ανακάτεμα και ίση ποσότητα, κρατάω μικρό καλάθι.

Ύστερα, έβλεπα ότι το υγρό γυαλί μπορεί να κάνει κι άλλα, δεν είναι μόνο για να γεμίζεις πράγματα... να το χρησιμοποιείς σαν βερνίκι! Πρέπει να φτιάξω καλούπια!

Έψαξα και βρήκα ότι υπάρχουν δυο ειδών καλούπια που μπορείς να κάνεις... 1. με το υλικό που είναι σαν πλαστελίνη και βολεύει να καλουπώνεις κουμπιά και μικρά πραγματάκια που θες κυρίως την μια τους πλευρά. 2. με την υγρή μορφή... που μπορείς να φτιάξεις τα πάντα. Μπορείς να έχεις καλούπι σιλικόνης, όπου δεν χρειάζεται να βάλεις κάτι ώστε να μην κολλήσει το υγρό γυαλί.

Έχε υπόψη σου πως ό,τι βάλεις να κάνεις καλούπι, θα αντιγραφεί πλήρως: πχ. Τα βότσαλα που έχουν σαγρέ επιφάνεια, θα βγει θολό και σαγρέ και το γυαλί. κλπ

Κυρίως, παίζω με το 2ο. Πήρα μια επώνυμη μάρκα και χύμα! Το χύμα το επέλεξα να είναι μαλακό, γιατί δεν με ενδιέφεραν οι λεπτομέρειες και αποδείχθηκε πολύ καλύτερο από τ άλλο. Είναι πιο εύκολο να ξεκαλουπώνω... (τουλάχιστον για τη δουλειά που το θέλω)

Λοιπόν, υπάρχουν εξαιρετικά βίντεο που σου δείχνουν πώς να φτιάξεις καλούπι σιλικόνης. 
http://www.youtube.com/watch?v=FR7b31-Db18
Απλά τα δικά που προβλήματα συγκεκριμένα και δεν ξέρω ακόμα γιατί μου γίνονται έτσι. Ίσως δεν έχω φτιάξει καλά τα καλούπια.

Το επάνω μέρος του αντικειμένου που βγάζω (= το κάτω του καλουπιού όταν το φτιάχνω) είναι πολύ κακό και απαιτεί πολλή ώρα και δεξιοτεχνία για να βελτιωθεί κάπως. Τέλειο δεν θα γίνει ποτέ, τουλάχιστον όχι με αυτά που έχω φτιάξει!

Στάδια: διαλέγεις τι θες να καλουπώσεις
βρίσκεις που θα κάνεις το καλούπι σου – κουτάκια-
διαμορφώνεις το κουτάκι όπως πρέπει (κόβεις τον πάτο)
Κολλάς με ταινία διπλής όψης και θερμοκόλλα το αντικείμενο στο καπάκι του κουτιού. (ΕΔΩ μάλλον δεν το φτιάχνω καλά...)
Μετράς πόση ποσότητα θα χρειαστείς με το κόλπο του ρυζιού...
Φτιάχνεις το μείγμα σου. Ανακατεύεις καλά.
Ρίχνεις από ψηλά και ένα σημείο το μείγμα σου. (δεν πρέπει να γίνουν φυσαλίδες)
Καλύπτεις μέχρι πάνω... !!!

 



Τα καλά νέα είναι ότι παρότι είναι δύο συστατικών, έχουν χρώμα οπότε βλέπεις καλύτερα αν έχεις ανακατέψει καλά. + Αν δεν είναι και εντελώς ίδια η ποσότητα δεν αποτυγχάνει τόσο εύκολα όσο με το υγρό γυαλί.
Το δύσκολο είναι, ότι είναι αρκετά πηχτό. (εξαρτάται τι θα πάρεις... αλλά κ πάλι.)

Πάντως έχω τρελαθεί και θέλω να φτιάξω καλούπια σιλικόνης για όλα τα πράγματα που βλέπω γύρω μου!!!!
http://joankosmima.blogspot.gr/2013/06/30.html 
http://joankosmima.blogspot.gr/2013/10/26.html
http://joankosmima.blogspot.gr/2013/06/29.html

Αν έχετε λύση στο πρόβλημά μου, παρακλώ ενηεμρώστε!!!

Wednesday, October 2, 2013

Δαχτυλίδια 26

Δαχτυλίδι με υγρό γυαλί, από καλούπι... 
































(η ιστοριά των καλουπιών μου σε λίγο καιρό κοντά σας)